Цивільний захист. Порядок дій та правила поведінки

Порядок дій та правила поведінки у разі виявлення

вибухонебезпечних та інших підозрілих об`єктів

ДІЇ У РАЗІ ВИЯВЛЕННЯ ПІДОЗРІЛОГО ПРЕДМЕТА

  • негайно припинити всі роботи в місці (районі) виявлення предмета (заглушити двигуни, зупинити техніку);

  • по можливості ПОПЕРЕДИТИ про знахідку інших осіб, які знаходяться поруч;

  • швидко ВІДВЕСТИ на максимальну безпечну відстань (не менше 100 метрів) усіх людей, які знаходяться поблизу, при цьому рухатись назад необхідно по своїх слідах;

  • у разі залишення підозрілого предмета невідомою особою, свідком чого ви стали, необхідно ЗАПАМ’ЯТАТИ її зовнішність, одяг, автотранспорт та його номерні знаки;

  • ПОЗНАЧИТИ місцезнаходження предмета, по можливості огородити його (для огорожі можна використовувати різні підручні матеріали: дошки, жердини, гілки, мотузки, шматки яскравої матерії тощо);

  • по можливості у разі наявності фотозасобів здійснити фотофіксацію предмета та місце його розташування;

  • зберігайте спокій та НЕ ПАНІКУЙТЕ, при цьому надавайте допомогу літнім, важкохворим людям і дітям;

  • негайно ПОВІДОМТЕ оперативні служби, надавши інформацію про характерні ознаки предмета (місце його розташування, дату і час виявлення та особу, яка його виявила), за телефонами:

102 – У РАЗІ ВИЯВЛЕННЯ ПІДОЗРІЛОГО ОБ’ЄКТА;

101 – У РАЗІ ВИЯВЛЕННЯ БОЄПРИПАСІВ;

Детальніше...
 

Правила безпечного користування газом у побуті!

У нашій країні як паливо широко використовується газ. Майже в кожній квартирі встановлено газові плити, водонагрівачі, опалювальні печі чи котли.

Щоб газ приносив людям лише радість і тепло, кожний член сім'ї, починаючи зі шкільного віку, мусить знати і суворо дотримуватись правил безпечного користування газом, знати, до яких наслідків призводить порушення цих правил.

Природний газ майже вдвічі легший за повітря і при витоку з приладів і газопроводів піднімається, скупчуючись у верхніх зонах приміщень.

Запам’ятайте, що газ, яким користуються у побуті, є горючою речовиною і порушення правил користування ним може призвести до виникнення пожежі.

Запам’ятайте основні вимоги для попередження пожежі:

1. Забороняється користуватися несправними газовими приладами чи використовувати їх не за призначенням.

Детальніше...
 

Правила пожежної безпеки під час користування електроприладами

Немає більшої цінності на землі ніж людина, її життя та здоров’я. І якщо на виробництві для захисту від небезпеки існує система охорони праці, то в побуті кожен повинен подбати про свою безпеку сам. Будь-яка несправність в електропроводці чи порушення правил її експлуатації призводить до пожежі. Особливо небезпечне коротке замикання, яке виникає при сполученні двох проводів з оголеними ділянками (з пошкодженою ізоляцією). При цьому проводи дуже нагріваються, виникає іскріння і захисна ізоляція проводів спалахує.

Надійні охоронці від короткого замикання – електрозапобіжники. Тому, якщо електрозапобіжники вийшли з ладу, їх необхідно замінити новими, заводськими, але ні в якому разі не робити саморобних вставок. Вони, у випадку підвищення в електромережі напруги чи короткого замикання, не розімкнуть електричне коло і не знеструмлять електромережу у квартирі.

У приватному будинку слідкуйте, щоб проводи зовнішньої електролінії були натягнуті і не торкалися один одного, а на вводі у приміщення – взяті в ізоляційні трубки. Сучасний побут насичений різноманітними електроприладами, які в разі неправильної експлуатації, пошкодження, роботи в аварійних режимах здатні призвести до виникнення пожежі. Особливо це стосується приладів опалення приміщень. Необхідність ремонту побутових електроприладів вдома визначаєте ви самі. Правило тут одне: несправний прилад – експлуатувати небезпечно!

Детальніше...
 

До уваги громадян!

У зв’язку зі зниженням температурного режиму фахівці Служби порятунку відвідують житловий сектор і місця перебування великої кількості людей для нагадування актуальних правил безпеки.

Зокрема, 9 жовтня співробітники Білоцерківського РВ ГУ ДСНС України у Київській області провели профілактичне відпрацювання житлового сектору села Матюші. Рятувальники поспілкувалися з місцевим населенням, нагадавши їм про заборону спалювання сухої рослинності та сміття, дії при виявленні вибухонебезпечних предметів. Окремо фахівці зупинилися на правилах пожежної безпеки у побуті. Як свідчить статистика, зі зниженням температурних показників в області почастішали пожежі, спричинені порушеннями правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення. Для попередження таких випадків варто неухильно дотримуватись простих вимог - слідкувати за станом печей та своєчасно очищати їх від сажі, у жодному разі не розпалювати їх легкозаймистими рідинами, не складати поблизу горючі предмети та не залишати печі, що топляться, без нагляду. Для кращого засвоєння наданої інформації громадяни отримали тематичні пам’ятки.

Білоцерківський РВ ГУ ДСНС України у Київській області м.БілаЦерква Бабич А. В.

 

9 жовтня фахівці Служби порятунку організували відкритий урок в рамках Всеукраїнської акції «Запобігти! Врятувати! Допомогти!» у Фурсівській школі.

Рятувальники провели пізнавальну лекцію в цікавій формі на тему: «Дотримання правил пожежної безпеки в осінньо-зимовий період». Дітям був продемонстрований мультфільм про безпеку життєдіяльності, який спонукає задуматись над необхідністю дотримуватись заходів безпеки повсякчас. Зокрема, працівники Служби порятунку детально розповіли школярам, які вчинки призводять до надзвичайних подій, яких правил безпеки необхідно дотримуватись вдома, як урятуватись під час пожежі в будинку чи громадському місці. А ще рятувальники розповіли про щоденну працю бійців пожежно-рятувальної служби, ця розповідь найбільше зацікавила дітей. Зі щирою цікавістю діти спілкувались з працівниками Служби порятунку, відповідали на запитання, відгадували загадки.

Детальніше...
 

Правила безпечного користування газом у побуті!

У нашій країні як паливо широко використовується газ. Майже в кожній квартирі встановлено газові плити, водонагрівачі, опалювальні печі чи котли.

Щоб газ приносив людям лише радість і тепло, кожний член сім'ї, починаючи зі шкільного віку, мусить знати і суворо дотримуватись правил безпечного користування газом, знати, до яких наслідків призводить порушення цих правил.

Природний газ майже вдвічі легший за повітря і при витоку з приладів і газопроводів піднімається, скупчуючись у верхніх зонах приміщень.

Запам’ятайте, що газ, яким користуються у побуті, є горючою речовиною і порушення правил користування ним може призвести до виникнення пожежі.

Запам’ятайте основні вимоги для попередження пожежі:

1. Забороняється користуватися несправними газовими приладами чи використовувати їх не за призначенням.

2. Не можна залишати без нагляду працюючі газові прилади, бо на випадок затухання одного з пальників в приміщення починає надходити газ, він накопичується та, змішуючись із повітрям, утворює вибухонебезпечну суміш. Необхідно стежити, щоб рідина, що кипить, не залила вогонь пальника, протяг не загасив полум’я.

3. Якщо газ потрапив у повітря приміщення, негайно слід закрутити кран подачі газу і провітрити приміщення.

4. Категорично забороняється сушити білизну чи волосся над плитою із запаленими пальниками.

5. Не можна розміщувати біля газової плити речовини, що можуть легко займатися: папір, тканини тощо.

Детальніше...
 

Рятувальники закликають громадян бути обережними під час використання пічного опалення!

Порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення — досить поширена причина виникнення пожеж у побуті в холодну пору року. Пожеж від приборів опалення, якщо вони справні та експлуатуються з виконанням правил пожежної безпеки, не може бути. Якщо пожежа все одно сталась, то її причина ховається завжди в порушені правил експлуатації чи невиконанні інструкцій.
Небезпека пічного опалення обумовлюється тим, що кожна піч це вогнедіюче джерело. Частіше за усе пожежі відбуваються з причини перегрівання печей, появи у цегляній кладці тріщин, а також в результаті застосування для розтоплювання печей горючих і легкозаймистих рідин, випаданні з топки або зольника вуглин.

У разі користування пічним опаленням:
- перед початком, а також протягом усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі, щоб не сталось її займання. Очищення від сажі та різноманітного бруду необхідно провадити для опалювальних печей періодичної дії на твердому та рідкому паливі - не рідше одного разу на три місяці;
- біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5 х 0,7 м;
- усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;
- золу й шлак, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця. Не дозволяється висипати золу й шлак поблизу будівель.

Детальніше...
 

До уваги забудовників Київської області! 

Останні роки у Київської області стрімкими темпами ведеться будівництво та кожного дня вводяться до експлуатації об’єкти будівництва різного призначення, але замовники будівництва, забудовники, проектні та будівельні організації дуже часто при веденні будівельної діяльності нехтують вимогами будівельних норм та правил у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки.

Виконання заходів пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту на новобудовах, передбачених державними будівельними нормами і проектною документацією є запорукою безпечної експлуатації об’єктів в майбутньому та збереження життя і здоров’я людей. Невиконання зазначених заходів під час будівництва (реконструкції, технічного переоснащення, капітального ремонту) призводить до необхідності значних капіталовкладень для приведення у відповідність вимогам пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту чинних будівельних норм та правил функціонуючого об’єкту.

Детальніше...
 
« ПочатокПопередня123456НаступнаКінець »

Сторінка 1 з 6

ПОШУК

ПовідомленняПовідомлення
Прийом громадянПрийом громадян
УвагаУвага
ЕнергоефективністьЕнергоефективність
Банер